Rotavírus: még a kórházban is otthon van!

Budapest, 2016. május 19. – 2345[iv] jelentett eset, több száz új fertőzés hetente, a kórházi kezelést igénylő betegek közel kétharmada csecsemő és kisgyermek – ez a rotavírus-fertőzések hazai mérlege 2016 első négy hónapjában. Az akár súlyos szövődményekkel, elsősorban kiszáradással járó fertőzés a legkisebbekre különösen veszélyes: a rotavírus-fertőzés miatt évente kórházban ápolt 2000 beteg 61%-a két éven aluli[v]. Szakemberek szerint a rendkívül virulens, sokszor az egész családot ledöntő betegség ellen a legjobb védekezés a fájdalommentes, szájon át adható védőoltás. Különösen fontos a prevenció akkor, ha más alapbetegség, például asztma miatt a kisgyermek rendszeresen kórházi ellátásra szorul, ugyanis a hasmenéses tünetekkel járó, kórházi tartózkodás alatt szerzett, un. nozokomiális fertőzések közel harmadáért is a rotavírus felelős[vi]. 

A rotavírus a csecsemők, kisgyermekek és felnőttek hasmenéssel, hányással járó megbetegedéseinek egyik leggyakoribb kórokozója világszerte.[vii] Az óvodáskor végére a kisgyermekek szinte kivétel nélkül átesnek a fertőzésen, földrajzi helytől, nemtől, szociális helyzettől és higiéniai körülményektől függetlenül.

A rotavírus-fertőzést gyors terjedése és ellenállóképessége miatt rendkívül nehéz elkerülni; a betegség jellemző tünetei – ismétlődő hányás, hasmenés, az esetek egy részében láz a legkisebbeket különösen veszélyeztetik. Hazánkban évente 2000 fertőzött szorul sürgősségi vagy kórházi ápolásra, több mint 60%-uk 2 éven aluli kisgyermek.

„Ezt csak tetézi, hogy a rotavírus magas ellenálló képessége miatt gyakran az egész család – testvérek, szülők, nagyszülők – átesik a fertőzésen. A betegséget követő, akár hetekig tartó immungyenge állapot pedig további fertőzéseknek is kiteszi a kis betegeket” foglalta össze a praxistapasztalatokat dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Hozzátette: a statisztikák szerint a gyermekorvosoknál -a láz, hányás és hasmenés miatt megforduló kis páciensek közül minden harmadik rotavírussal fertőzött.

 

A betegség legsúlyosabb szövődménye a rövid idő alatt, csecsemőknél akár néhány órán belül bekövetkező súlyos kiszáradás, ami különösen a 24 hónaposnál fiatalabb korosztályra veszélyes. Minél magasabb a láz, illetve gyakoribb a hasmenés és a hányás, annálfokozottabb a szervezet folyadék- és ásványianyag-vesztesége. Ha ezek pótlása nem indul el időben, akkor akár a keringés is összeomolhat és ez a beteg életébe is kerülhet.

A WHO jelentése szerint például 2008-ban több, mint 450.000 gyermek vesztette életét a fertőzés miatt világszerte. Ugyancsak figyelemreméltó, hogy a megelőző oltások elterjedése előtt évente 2 millió (!) gyermek szorult kórházi kezelésre rotavírus fertőzés miatt.[viii]

A rotavírus az EU tagállamaiban az oltási programok bevezetése előtt mintegy 3,6 millió megbetegedést okozott évente, a betegek közül 700 ezren fordultak orvoshoz a vírus okozta tünetekkel, és 87 ezren kerültek kórházba. Az általában kielégítő színvonalú orvosi ellátás ellenére az Európai Unióban máig előfordul halálozás rotavírus következtében. [ix]

Magyarországon az elmúlt évhez hasonlóan 2016 első négy hónapjában is számottevő volt a fertőzöttek száma: április végéig mármintegy 2350 esetet jelentettek, és jelenleg is hetente több száz embert fertőz meg a vírus.[x] Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója szerint az utóbbi két évben évente több mint 7000 rotavírus-gastroenteritis fertőzöttet regisztrálnak az országban.[xi]

A vírus mindenhol ott van

Elterjedt tévhit, hogy a rotavírus csak elhanyagolt, koszos környezetben van jelen, valójában az igen életképes vírus gyakorlatilagbárhol jelen lehet a gyermek körül.

A rotavírus a fertőzött széklettel szennyezett tárgyakról, kézről, játékokról juthat be a gyermek szervezetébe, de a levegő porszemcséire tapadt vírust be is lélegezhetjük. A vírus napokig életben maradhat az emberi testen kívül és nagyon könnyen terjedemberről-emberre. A tünetmentes betegek is fertőznek: jelentős mennyiségű vírust üríthetnek székletükkel már a tünetek jelentkezése előtt, és a betegség elmúlását követően is[xii].

A rotavírus kifejezetten ellenálló vírusfajta, az emberi kézen órákig, míg a tárgyakon (például játékokon) akár több napon át is életképes. A vírus zárt közösségekben, (pl. bölcsődék, óvodák, család, kórházi osztályok) szinte megállíthatatlanul terjed gyermekről gyermekre, illetve gondozókra, szülőkre és testvérekre.

A rotavírus szövődményei miatt kórházban ápolt betegek ráadásul gyakran kiindulópontjai az úgynevezett nozokomiális – kórházi tartózkodás alatt szerzett – rotavírus-fertőzésnek, amellyel egyéb betegségek, leggyakrabban légúti fertőzések miatt kórházba került gyermekek is megfertőződhetnek.

 

Az OEK adataiból kiderül, hogy a kórházi ápolás során szerzett, hányással-hasmenéssel járó járványok közel egyharmadáért  a rotavírus felelős.[xiii]  Ez a más, krónikus alapbetegségek, például asztma miatt kórházban kezelt gyermekek szervezetét tovább gyengítheti és kórházi tartózkodásukat is meghosszabbíthatja.

 

A pénztárcát is kimeríti, nemcsak a szervezetet

A betegség komoly költségekkel terheli meg a családi és az állami büdzsét egyaránt.

●     Kórházi kezelés: a fertőzött gyerekek és szüleik átlagosan közel 6 napot kénytelenek kórházban tölteni, ami a lelki megterhelésen felül komoly kiadásokat is jelenthet a családok számára.

●     Otthoni kezelés: a mindennapos babaápolási termékekből – pelenka, törlőkendő, fertőtlenítőszerek – jócskán megnövekedhet a fogyasztás és ehhez adódhat még a bébiitalok, a sópótlók, és a bélflóra helyreállítását segítő gyógyszerek jelentős, akár több tízezres költsége is.

●     Nyaralás során: a családi vakáción szerzett vírusfertőzés a külföldi gyógykezelési költségek miatt rendkívüli kiadást jelenthet a családnak. Ezt csak tetézi, hogy a rotavírus masszív ellenálló képessége miatt gyakran a család több tagját is megbetegítheti.

●     Megterheli az állami költségvetést is. Egy beteg súlyos rotavírus fertőzésének teljes költségterhe (a kórházi kezelésen és az utógondozáson keresztül) megközelíti a 100 ezer forintot, melyből a kórházi ellátás költsége több mint 80%-ot tesz ki. Egy, a hazai kórházakban végzett felmérés adatainak extrapolálása szerint 2012-ben közel félmilliárd forintot jelentett a rotavírus-fertőzöttek gyógyítása, de az esetek aluljelentése miatt a valós anyagi ráfordítás ennél magasabb is lehet.

A megoldás egyszerű és fájdalommentes

A rotavírus fertőzés okozta gyomor –és bélhurut megelőzésére teljesen fájdalommentes megoldás létezik: ez a szájon át, szúrás nélkül beadható védőoltás. Az oltások már 6 hetes kortól alkalmazhatóak, választható a két- vagy háromadagos vakcina. A háromadagos oltást állati és emberi megbetegedést okozó rotavírusok felhasználásával állították elő. A kétadagos oltás legyengített, humán fertőzést okozó rotavírust tartalmaz, mely ízében is gyermekbarát és alkalmazásának előnye, hogy a kórházi kezelést igénylő rotavírus gyomor –és bélhuruttal szemben csaknem 100%-os védettséget ad az első életévben.[xiv]

A kétadagos vakcinával akár már a 12. hétre kialakítható a kívánt  védelem, míg a háromadagossal négy héttel később. A vakcinák biztonságosságát és hatékonyságát széles körben végzett klinikai vizsgálatok során elemezték. A kétadagos védőoltás 7 különböző rotavírus törzs, a háromadagos 5 rotavírus törzs ellen mutat hatásosságot. [xv]

A legtöbb védőoltással ellentétben a rotavírus elleni vakcina beadásának nemcsak alsó, hanem felső életkori határa is van, amit be kell tartani. A kétadagos oltóanyag mindössze 24 hetes életkorig alkalmazható, idősebb életkorban már nem.

A betegség elterjedtsége, a súlyos szövődmények és a költségteher miatt egyre több ország dönt úgy, hogy oltási programjába emeli a vakcinát. Már 9 uniós ország[xvi] és Norvégia nemzeti védőoltási programjának is része a rotavírus elleni ingyenes oltás. Világszerte olyan országokban is az állami oltási program része a rotavírus elleni védőoltás, mint az Egyesült Államok, Brazília, Dél-Afrika vagy Ausztrália. [xvii]

Azokban az országokban, ahol a rotavírus elleni vakcina már korábban bekerült a nemzeti oltási programba, jelentős mértékben csökkent a megbetegedések, illetve a kórházi kezelések száma.[xviii]

Az Egyesült Királyságban például 2013 nyarán vezették be az oltóprogramot, melynek révén az oltást az érintett korcsoport 87,5%-a kapta meg. Az immunizáció hatására a laboratóriumilag igazolt rotavírus-fertőzéses esetek száma már a következő „rotavírusszezonra” 69%-kal csökkent az előző 10 év átlagához képest. [xix]

Ausztriában 2007-ben került a nemzeti oltási programba a rotavírus elleni védőoltás. Az átoltottsági arány 2011-re elérte a 84%-ot, ennek köszönhetően az 1 alatti gyermekek alatti gyermekek között néhány év alatt 84%-kal csökkent a kórházi ápolást igénylő esetek száma. [xx]

Belgiumban 2006-ban lett az állami oltási program része a rotavírus elleni vakcina: 2008-ban pedig már az 1 éven aluliak 90%-a részesült védőoltásban. [xxi] Egy 12 kórház bevonásával elvégzett felmérésből kiderül: az első oltásokat követő két esztendőben 65-80%-kal csökkent a kórházi kezelést igénylő rotavírus-fertőzések száma.

Bár Magyarországon is felmerült már, hogy a rotavírus elleni vakcinát a nemzeti oltási rendbe emelik, a betegség elleni térítésmentes védekezés egyelőre csak önkormányzati finanszírozású prevenciós programok segítségével érhető el.

2016-ban például Jászberény Önkormányzata is átfogó védőoltási program elindításáról döntött: ingyenesen biztosítják a rotavírus elleni kétadagos vakcinát a településen élő, oltási korba kerülő csecsemőknek.

Korábbi, idén is folytatódó önkormányzati programoknak köszönhetően ugyancsak ingyenes a rotavírus elleni vakcina Móron, Százhalombattán, Gyöngyösön és Felcsúton is.