Idén 44 ezer hetedikes lány kaphat méhnyakrák elleni védőoltást

2015. szeptember 2., Budapest – 2015 szeptemberében ismét térítésmentesen igényelhetik a 7. osztályos lányok szülei a méhnyakrák elleni védőoltást. A nemzeti védőoltási programban tavaly 38 ezer lány szerzett védettséget a Magyarországon évente csaknem félezer nő halálát okozó súlyos betegség ellen, idén pedig körülbelül 44 ezer hetedikes lány kaphatja meg az oltást. Az államilag támogatott vakcinát azok a lányok kaphatják meg ingyenesen, akik betöltötték 12. életévüket, és a 2015/2016-os tanévben végzik az általános iskola 7. osztályát. A védőoltás igényléséhez szükséges nyilatkozatot a szülőknek idén 2015. szeptember 11-éig kell kitöltve és aláírva visszajuttatniuk az iskolába.

 

A méhnyakrák, azaz a méhnyak hámjának hosszú évek alatt kifejlődő, panasz- és tünetmentes daganatos elváltozása a 45 év alatti nők második leggyakoribb rákos megbetegedése. A súlyos betegséget a HPV (humán papillómavírus) rákkeltő típusai okozzák, amelyek szexuális úton, illetve a bőrfelületek érintkezésével terjednek.

A világon évente mintegy félmillió nő halálát okozó betegség Európában 30 ezer nő életét követeli. Itthon minden évben 1200 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak, és mintegy félezren halnak meg annak ellenére, hogy a méhnyakrák védőoltással megelőzhető, illetve a szűrővizsgálattal időben felfedezett betegség gyógyítható.

Tavaly hazánk jelentős lépést tett a méhnyakrák ellen folytatott harcban azzal, hogy a kormány – kötelezően ajánlott oltásként – a nemzeti védőoltási programba emelte, és ingyenessé tette a hetedikes lányok számára az oltóanyagot.

AZ ÁNTSZ adatai szerint 2014 őszén több mint 38 ezer szülő, az érintettek több mint 80%-a döntött úgy, hogy él a lehetőséggel, és kéri gyermekének a védőoltást, azaz az iskolaorvosok összesen több mint 70 ezer térítésmentes HPV elleni védőoltást adtak be a múlt év őszén és idén tavasszal.

Ez nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő eredménynek számít, különösen annak fényében, hogy a korcsoporton belüli átoltottság – az egyéni és önkormányzati oltásoknak köszönhetően – megközelíti a 90%-ot.

„Bízunk abban, hogy a szülők idén is felelősségteljes döntést hoznak majd, és még többen igénylik a magas fokú védettséget biztosító vakcinát. A méhnyakrák elleni oltóanyag ugyanis 93,2%-ban véd a betegség ellen attól függetlenül, hogy melyik típusú HPV (humán papillómavírus) okozza a megbetegedést” – mondta el dr. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont járványügyi főorvosa.

 

Közeledik a határidő

A tinédzserek méhnyakrák elleni védőoltással kapcsolatos tájékoztatásáról az iskolákban a védőnő, illetve az iskolaorvos gondoskodik, ezenkívül a tanév első szülői értekezletén minden érintett gyermek szülei írásos tájékoztató csomagot kapnak, amely a vakcina igényléséhez szükséges szülői nyilatkozatot is tartalmazza.

A védettség kialakulásához ebben az életkorban két oltás szükséges 6 hónap különbséggel. Az ingyenes vakcina első adagját 2015 októberében a felkarba adja majd be az iskolaorvos, a második oltást pedig 2016 tavaszán kapják meg a lányok.

Az oltás életkori időzítése nagyon lényeges, mivel a vakcina akkor a leghatásosabb, ha a lányok a szexuális életük megkezdése előtt megkapják, hiszen ekkor szinte még biztosan nem fertőzöttek HPV-vel, és az immunrendszerük is ekkor reagál a legjobban az oltóanyagra.

 

Hatékony oltóanyag

A nemzeti védőoltási programban használt méhnyakrák elleni vakcina világszerte az egyik legmagasabb hatásfokú védelmet nyújtó készítmény a méhnyakrák ellen.
A Belgiumban gyártott védőoltás 2007-es bevezetése óta 132 országban szerzett érvényes regisztrációt, és 2008-tól több mint 12 millió adagot használtak fel belőle a különböző európai védőoltási programokban, többek között Hollandiában, Spanyolországban, Finnországban, Belgiumban, Izlandon és Lettországban.

A szexuális élet megkezdése előtt az oltás 93,2% védettséget nyújt a méhnyakrák ellen függetlenül attól, hogy melyik magas kockázatú – azaz daganatot előidéző – HPV-típus okozza a fertőzést. A méhnyakrákos esetek több mint 80%-áért a 16-os, 18-as, 31-es és 45-ös humán papillómavírustörzsek felelnek.

„A méhnyakrák elleni vakcina kifejlesztése azért volt orvostörténeti pillanat, mert máig ez az egyetlen olyan védőoltás, amellyel már a rákos elváltozás kialakulását is megelőzhetjük” – hangsúlyozta dr. Koiss Róbert szülész-nőgyógyász, klinikai onkológus, a Magyar Méhnyakkórtani és Kolposzkópos Társaság elnöke.

 

Dr. Koiss Róber rámutatott: a védőoltás mellett a teljes körű védelemhez szükséges a rendszeres méhnyakrákszűrés is. A rendszeres szűréseknek köszönhetően ugyanis a nem oltott korcsoportokban is idejében felismerhető a betegség, és a legtöbb nőnél sikerül megakadályozni, hogy a más szerveket is megtámadjon.

Ez azért is fontos, mert a rákmegelőző műtétek, amelyek több mint 10 ezer magyar nőt érintenek minden évben, mind testileg, mind pedig lelkileg óriási megpróbáltatást jelentenek, és komoly meddőségi kockázattal járnak.
Bár a statisztikák szerint a lányok és a nők 80%-a lesz fertőzött életében legalább egyszer HPV-vel, a leánygyermeket nevelő szülőknek mégis csak mindössze 41%-a tudja, hogy bárki veszélyeztetett lehet, mivel a méhnyakrákot egy vírusfertőzés (HPV) okozza.
Ugyanakkor biztatók azok a hazai felmérési eredmények, miszerint a magyar szülők háromnegyede azonnal beoltatná gyermekét.