Holnapig igényelhető a méhnyakrák elleni védőoltás!

2016. szeptember 12., Budapest – Legkésőbb szeptember 13-áig, azaz holnapig még térítésmentesen kérhető a 12. életévüket betöltött hetedikes lányok számára a méhnyakrák-megelőző védőoltás. A Nemzeti Védőoltási Programban elérhető vakcina igényléséhez kitöltött és aláírt szülői nyilatkozat szükséges, amelyet az osztályfőnököknek vagy az iskolai védőnőknek kell visszajuttatni. Idén is több mint 40 ezer iskolás lány szülei dönthetnek a méhnyakrák ellen magas hatékonysággal védő[6] ingyenes vakcina beadatása mellett. A 2007–2015 között itthon mintegy 400 ezer alkalommal – súlyos oltási reakció és mellékhatás nélkül – beadott védőoltásból világszerte már 57 millió dózist használtak fel[7]. A méhnyakrák az egyetlen ismert, védőoltással megelőzhető daganatos betegség.

 

Az idei tanév első szülői értekezletén már minden hetedikes lány szülei átvették azt az írásos tájékoztató csomagot, amely a méhnyakrák-megelőzéssel kapcsolatos információk mellett az oltás igényléséhez szükséges szülői nyilatkozatot is tartalmazza.

Annak érdekében, hogy az érintett lányok ősszel biztosan megkapják a térítésmentes, államilag támogatott oltóanyagot, ezt a nyilatkozatot szeptember 13-áig, azaz legkésőbb holnapig – kitöltve és aláírva – kell visszajuttatniuk az iskolába. A nyilatkozatokat a legtöbb iskolában az osztályfőnökök gyűjtik össze, az igényléseket pedig az iskolai védőnők összesítik.

 

„A lányos édesanyáknak kettős feladat jut a méhnyakrák elleni harcban: rendszeresen részt kell venniük a méhnyakszűrésen, és közben tinédzser lányuk egészségének megőrzéséért is felelősek. A méhnyakrák elleni védőoltás életkori időzítése nagyon fontos: akkor a leghatásosabb, ha a lányok a szexuális életük megkezdése előtt megkapják, hiszen ekkor még biztosan nem fertőzöttek HPV-vel[8]fogalmazott Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.

A védettség kialakulásához ebben az életkorban két oltás szükséges 6 hónap különbséggel. A vakcina első adagját 2016 októberében a felkarba adja majd be az iskolaorvos, a második oltást pedig 2017 tavaszán kapják meg a lányok. A szülői nyilatkozat az ÁNTSZ oldaláról, erről a linkről is letölthető.
Az 2014-ben a Nemzeti Védőoltási Programba emelt méhnyakrák elleni iskolai kampányoltás az ÁNTSZ adatai szerint rendkívül sikeres: az oltási program kezdetétől a jogosultak mintegy 80%-a, azaz több mint 70 ezer iskolás lány szülei döntöttek úgy, hogy kérik gyermeküknek a védőoltást. Ennek nyomán az elmúlt két tanévben az iskolaorvosok összesen mintegy 150 ezer térítésmentes méhnyakrák-megelőző vakcinát adtak be.[9] A 2015–2016-os oltási kampány eredményességére ugyancsak jellemző, hogy az iskolák egyötödében az oltásra jogosult összes lány szülei igényelték a méhnyakrák elleni védőoltást.[10]
Az OTH számítása szerint a 2014–15-ben beadott 70 ezer oltással körülbelül 225-300 lány jövőbeli méhnyakrákos megbetegedését sikerült megelőzni[11].  Ez annak fényében is igen magas szám, hogy 2008 és 2014 között Magyarországon évente átlagosan 408 nő haltmeg ebben a daganatos betegségben.

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a Nemzeti Védőoltási Rendbe 2 éve bekerült  Cervarix-vakcina – a rákkeltő HPV típusától függetlenül – magas, 93%-ot meghaladó összhatékonyságú védelmet nyújt a méhnyakrák ellen a korábban HPV-vel még nem fertőzött lányoknál. A szigorú minőségbiztosítási és technológiai követelmények betartásával gyártott vakcina világszerte az egyik legmagasabb hatásfokú védelmet nyújtó méhnyakrák-megelőző készítmény. Hatásosságát közel egy évtizede mérik: a védőoltás 9 éves átlagos utánkövetési idővel rendelkezik.4
Fontos megjegyezni, hogy az oltóanyag a HPV-vírus egyes típusainak tisztított fehérjéit tartalmazza – vagyis nincs benne élő vírus –, ezért méhnyakrákot vagy más fertőzést nem okozhat.

Ugyancsak fontos kiemelni, hogy már a hazai adatok is bizonyítják, hogy indokolatlan az oltás mellékhatásaitól, illetve az oltást követő reakcióktól való félelem: az oltási programban eddig elhanyagolható számú oltási reakciót jelentettek (a 70.000 közül  mindössze 0,009%-ben), és ezek is enyhe, maguktól elmúló tünetek voltak. Súlyos, a Cervarix védőoltást követő nemkívánatos eseményről egyáltalán nem érkezett bejelentés.[12] A vakcina alkalmazásával összefüggésben 2007-2013 között is mindössze 10 alkalommal jeleztek oltást követő nemkívánatos eseményt (0,0004%).[13]

 

Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke rámutatott: „A saját praxisomhoz tartozó iskolákban több száz gyermeket oltottam be Cervarix vakcinával a nemzeti oltóprogram indulása előtti években és az elmúlt két esztendőben is, de egyetlen leánynál sem észleltünk semmilyen mellékhatást az oltás után. Továbbra is arra biztatom a szülőket, hogy gondoskodjanak a hosszú távú megelőzésről, hiszen gyermekeiket egy most beadott oltással évtizedekre megvédhetik az esetleges súlyos rákos megbetegedéstől”. 

 

A Cervarix oltást 2006-ban vezették be, azóta 135 országban szerzett érvényes regisztrációt, azóta több mint 57 millió dózist használtak fel belőle  világszerte,[14] többek között az Egyesült Királyság, Belgium, Dánia, Finnország, Hollandia nemzeti védőoltási programjában.Magyarországon már 2007 és 2013 között – tehát a védőoltási rendbe emelést megelőzően – körülbelül 245.000 adag Cervarix oltóanyagot alkalmaztak[15]. Az idei program végére a hazánkban beadott Cervarix oltások száma meghaladja majd az 500 ezret.

 

A betegségről

A méhnyakrák olyan rosszindulatú daganatos elváltozás, amelyet az esetek túlnyomó többségében a HPV rákkeltő típusai okoznak.[16] A HPV szexuális úton, a bőrfelületek érintkezésével terjed, tehát minden szexuálisan aktív embert érinthet, kortól függetlenül.[17]

A méhnyakrák sok áldozatot követel: világszerte legalább 250 ezer nő halálát okozza minden évben2, Európában évről évre 30 ezer nő életét követeli[18]. A hazai számok is riasztóak: a méhnyakrák a 45 év alatti magyar nők második leggyakoribb rákos megbetegedése[19], és minden évben 1200 új méhnyakrákos beteget diagnosztizálnak[20], amely betegségben mintegy 400 nő hal meg.[21] Ezért volt orvostörténeti pillanat a méhnyakrák elleni vakcina kifejlesztése, hiszen máig ez az egyetlen olyan védőoltás, amellyel egy rákos elváltozás kialakulása megelőzhető.

 

Amennyiben termékeink alkalmazása során „nemkívánatos eseményt” észlel, kérjük 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com  e-mail címen vagy a +36/1-22-55-300 telefonszámon

 

Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a teljes alkalmazási előírást, különös tekintettel az adagolásra és alkalmazásra (4.2), a figyelmeztetésekre (4.4) és a mellékhatásokra (4.8).