GTC: indul a GTC White House építkezése, 2 millió euróból újul meg a Duna Tower

2016 szeptember 1., Budapest – Július közepén megkezdődött a GTC Hungary legújabb, 21.500 négyzetméteres irodafejlesztési projektje, a GTC White House építkezése. A GTC a Swietelskyt bízta meg az épület generálkivitelezői feladataival, míg a bérbeadásért a Cushman & Wakefield és a CBRE ingatlantanácsadó ügynökségek felelnek majd. A GTC White House, melynek átadására a tervek szerint 2017 utolsó negyedévében kerül sor, a válság után magára találó irodapiac meghatározó szereplőjeként gyógyírt kínál az elöregedő budapesti irodakínálat égető problémáira is. Teljeskörű műszaki felújításra kerül sor a főváros legmagasabb irodaházában, a Duna Towerben is.

 

Markáns irodakomplexummal bővül a Váci úti irodafolyosó, hiszen július 15-én jogerőre emelkedett a GTC White House építési engedélye. A GTC a Swietelsky-t bízta meg az épület mélyépítésének generálkivitelezői munkálataival, míg az irodák bérbeadására a cég a Cushman & Wakefield Nemzetközi Ingatlan Tanácsadó Kft.-vel, illetve a CBRE Corporate Outsourcing Kft.-vel kötött kizárólagos szerződést.

 

“Büszkék vagyunk rá, hogy a GTC Hungary a C&W-t bízta meg a feladattal. Tekintettel az épület elhelyezkedésére és minőségi kivitelezésére, nem fér hozzá kétség, hogy igen népszerű lesz azon bérlők körében, akik prémiumkategóriás irodákat keresnek a Váci úton. Az átadás 2017 végére tervezett időzítése is szerencsésnek tűnik. A C&W szilárd meggyőződése, hogy nem okoz nehézséget rövid időn belül olyan bérlőkkel szerződnie, akik a magas minőséget keresik” – mondta el David M. Johnston, Partner, a Cushman & Wakefield Nemzetközi Ingatlan Tanácsadó Kft. budapesti irodabérbeadási vezetője.

 

A GTC White House területeinek kiadásán a CBRE részéről a teljes iroda bérbeadási csapata dolgozik, akik összesen közel 70 évnyi ingatlanpiaci tapasztalatot tudhatnak magukénak, és az elmúlt 8 év során 282.000 négyzetméternyi irodaterületet adtak bérbe, ami megközelítőleg 39 millió eurónyi bérleti díjat jelentett. Számos nemzetközi nagyvállat alapított székhelyet vagy SSC-t hazánkban segítségükkel.

 

Varga Judit MRICS, a CBRE Irodaügynökségi vezetője nyilatkozatában kiemelte: „Filozófiánk része, hogy a GTC White House kapcsán is az optimális megoldást nyújtsuk minden bérlőjelölt számára, ezért dinamikusan növekvő csapatunk teljes létszámmal áll a projekt mögött. Az épület megfelel a legmodernebb irodai sztenderdeknek, de jellegében mindezt ötvözi az egykori Schlick-féle Felvonógyár hagyományaival, ami egyediséget kölcsönöz az épületnek a Váci úti folyosó irodaházaival szemben. Ezzel is kitűnik a magas minőségű irodapiac egyre szűkülő fővárosi kínálatból.”

 

A GTC White House felépítésével a GTC magyarországi portfóliója 140.000 m2-re nő. A GTC Hungary több prémiumkategóriás ingatlan, köztük a Duna Tower, a főváros legnagyobb irodaháza a Center Point, valamint a GTC Metro és a Spirál irodaházak tulajdonosa.

 

A hazai piacon 16 éve jelen lévő GTC Hungary történetében mérföldkő volt a Duna Tower tavalyi megvásárlása. A gazdasági válságot maga mögött hagyó budapesti irodapiacon cégünk pozíciója tovább erősödik a kiemelkedő építészeti nívón megvalósuló GTC White House beruházással”emelte ki Gedai Bori, a GTC Hungary kereskedelmi igazgatója.

A hajdani Felvonógyár százéves épülete a teljes belső átalakítás után mintegy 2.000 m2-en kínál loft irodákat, a köré épülő, prémium-igényeket kielégítő új épület, mely a LEED Gold minősítés várományosa, mindezt közel húszezer négyzetméterrel bővíti. A GTC White House, mely mindössze néhány percre található két metróállomástól és az 1-es villamos megállójától, saját garázsában 299 parkolóhelyet, továbbá több mint 150 kerékpártárolót is biztosít.

A GTC White House a magára találó és újra szárnyaló budapesti irodapiac új szereplője lesz. A fővárosi irodapiac teljes kihasználatlansági rátája több év folyamatos csökkenés után a mélypontot jelentő 22%-ról (2012) mára 10,3%-ra esett. A prémiumkategóriás irodák terén azonban még látványosabb a keresletbővülés: az üresedési ráta elérte a rendkívül alacsonynak számító 6%-os szintet.

 

Budapesten a 2008-as válság után az új irodaépületek építése gyakorlatilag leállt (2009-ben még átadtak 300 ezer m2-t, de ez a szám 2012-2013 során szinte a nullára zuhant). Idén a pozitív trend már azon is lemérhető, hogy mintegy 80 ezer új m2-t fognak átadni a fővárosban. Ez a tavalyi év első negyedévéhez képest is 42%-os növekedést jelent.

 

A bérelhető „A”-kategóriás irodák hiánya elsősorban a nagy, egybefüggő irodatereknél mutatkozik meg: a GTC White House mennyiségi és minőségi szempontból is vonzó lehetőséget kínál majd bérlőinek, emeletenként 2880 m2 bérelhető irodaterülettel.

Megújul a Duna Tower is

A GTC International Group által 2015 novemberében, az év egyik legnagyobb prémiumkategóriás irodapiaci tranzakciójában megvásárolt Duna Tower irodaház is komoly átalakításon megy keresztül. A kétmillió euró összértékű beruházás keretében a főváros legmagasabb irodaházában idén nyáron kerül sor 3.000 négyzetméter közösségi tér renoválására és az épület teljes műszaki felújítására.

A júliusban kezdődött és várhatóan október közepéig tartó beruházás keretében megújul a földszinti lobby és átrium, a közösségi terek, köztük a kávézó és az étterem, illetve a terasz és a kert. Az általános műszaki felújítás keretében az épület légkondicionáló rendszerét is korszerűsítik. A 16 emeletes, 31.500 négyzetméter bruttó bérbe adható területet kínáló Duna Tower felújítására kiírt pályázatot a KÖZTI nyerte el. A felújítást a GTC Hungary nyárra ütemezte, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozza a bérlőknek. A munkálatok során a Duna Tower mellett street food udvar kialakításával és egyedi szórakoztató programokkal várják a tornyokban dolgozókat.

 

***

Háttér-információk:

A GTC Magyarország

A 2000-ben alapított GTC Magyarország a varsói Globe Trade Centre S.A. tagjaként a hazai ingatlanpiac egyik meghatározó szereplője. A társaság korábban öt nagy irodaberuházást hajtott végre Budapesten, összesen mintegy 140.000 m2 bruttó bérbe adható területtel, három jelentős lakóingatlan-projektje során pedig 900 lakást építettek. A GTC Magyarország jelenleg öt irodaépület tulajdonosa, és egy dél-budai irodaház üzemeltetési feladatait is ellátja.

 

Globe Trade Centre S.A., Lengyelország

A GTC Csoport az egyik vezető közép-európai kereskedelmi ingatlanfejlesztő vállalat. A csoport 1994 óta magas minőségű modern irodákat és kereskedelmi ingatlanokat fejleszt a közép-kelet-európai régióban. A GTC portfóliója jelenleg 38 kereskedelmi ingatlanprojektből áll, amely összesen 685.000 négyzetméter iroda- és kereskedelmi területet kínál prémium kategóriás ingatlanpiaci bérlők számára Lengyelországban, Szerbiában, Magyarországon, Romániában, Horvátországban, Szlovákiában, Bulgáriában és Csehországban. A GTC S.A. részvényeit a varsói tőzsdén jegyzik. A vállalat részvényei olyan nemzetközi tőzsdei indexek részét képezik, mint a Dow Jones STOXX Eastern Europe 300 index, a GPR 250, amely a világ 250 legnagyobb és kiemelt likviditású ingatlanvállalatát foglalja magában, illetve a FTSE EPRA/NAREIT Emerging Index.